Metsik ida

11 juuli, 2006

Wode

Kuus eraldi tegutsevat mängijat suudavad kõvasti rohkem kui üks koos tegutsev kamp. Mängujuhi jaoks selles mõttes kergem, et ta saab kõik oma ideed 99% tõenäosusega ära kasutada - kui üks ei võta konksu, siis teine või äärmisel juhul kolmas ikka võtab. Mängujuhi jaoks selles mõttes raskem, et ta juhib korraga kuut mängu ja ideedest võib väga kähku puudus tulla.

Et mis on Wode kõige lühema kirjelduse järgi?
Haelynfolde, endise brechti nimega Wode, on Brechtüri linn, mis vallutati Anuiria poolt ja nimetati nende peajumala auks ümber. Piirkonnas käis veel kahe aasta eest aktiivne ja laastav sõjategevus, praeguseks on juba umbes poolteist aastat tegemist valvsa rahu või väga loiu sõjaga, mis avaldub peamiselt üksikutes väiksemates kokkupõrgetes. Anuiria ja Brechtüri vaheliseks piiriks loetakse kokkuleppeliselt Lindori maanteed Valgeleiva sillani ja Valgeleiva jõge kuni Jõevahe mõisani. Mõlemad pooled valvavad ja patrullivad seda, mis teeb nii Lindori kui Galleona maanteedel liikumise suhteliselt ohutuks. Linnas on elanike suhe umbes pooleks sisserännanud või veidi põlisemate anuirlaste ja paigalejäänud brechtide vahel. Liigub ka palju igasuguseid muid õnneotsijaid. Linnas on võim anuiria kodanike käes, seda juhivad koos linnapea ja komandant, kellele alluvad Anuiria riigi väeüksused. Linnas peab korda anuiria jalavägi ja brechti omakaitse Anuiria alluvuses, lisaks on linnas suur ratsaväeüksus. Lähemateks linnadeks on brechtide Berhagen ja haldjate kants Lindor.

Tähtsamad tähised ajaloos:
Umbes 100 aastat tagasi algas brechti kolooniate tekitamine haldjate maadele riigi sõjaväe toetusel. Sõditi kord ägedamalt, kord loiumalt 60 aastat, enne kui haldjad leppisid lõplikult maade kaotusega. Rahuneti tasapisi ning sisserännanud inimesed ja nooremad põlvkonnad ei tundnud enam meeletut viha haldjate vastu, pigem õpiti teineteise kõrval elama mõrusid mälestusi alla neelates. Kolm aastat tagasi algas läänest Anuiria pealetung, mis jõudis välja peaaegu et Berhagenini, kuid sunniti taanduma Wodesse, mis nimetati ümber Haelynfoldeks ning sinna jäi Anuiria piir ka pidama. Haldjad ei osalenud selles sõjas ametlikult kummalgi poolel, ehkki oli kuulda, et nende käe läbi langes nii brechte kui anuirlasi. Peamiselt tegutses Eregwaithi nimeline organisatsioon, "okkad", kes alguses puhastas maad inimestest üsna valimatult, hiljem keskendus maagidele ja väejuhtidele.


Muus osas sama mis Brechlen, d10, Birthright + Highlander. Keskeltläbi 6 mängijat. Territooriumil möllavad ringi anuiria ratsaväeseersant, rändnäitleja, haldjatest kaupmeeste tõlk, ruunidega ennustaja, brechti seersant ja veel keegi, kellele teised veel jälile jõudnud pole.