Metsik ida

05 märts, 2007

Valimiskommentaar

Ansipiga saab hakkama.
Seda ma ei usu, et Laar lepiks number kahe positsiooniga. Pigem hakkab ta juba homsest Ansipi toolijalgu saagima. Postimees oli juba enne valimisi pigem IRL häälekandja kui Reformskaja Pravda, milleks teda varem sõimati. Nii et seal hakkab tõenäoliselt avalikustuma skandaale, mis nõuaksid Ansipi tagasiastumist. Ja teadagi, kes siis posti üle võtab.
Aga Eesti liigub vasakule. Seda näitab sotsidele ja rohelistele antud häälte arv. Rohelisi on alateadlikult vasakpoolseteks peetud ja häda neile, kui peaks selguma, et nad seda tegelikult pole. Otsitakse uut vasakpoolsust. Ehk tuleb varsti aeg, kus Eestis ratifitseeritakse ka need sotsiaalharta punktid, kus on öeldud, et vanuril on õigus riigi abile ning et inimesel on õigus eluasemele.

Kes hääletasid IRL poolt... nad on ilmselt piisavalt noored, et mitte omada tuttavaid, kes omal ajal aastakümneid omaks arvatud kodudest välja tõsteti, et keegi saaks maad ja majad maha müüa. Osa inimesi ei saanudki pärast seda enam jalgu alla. Milleks meie edukale inimesele teadmine, kuidas tekkisid kodutud ja prükkarid? See ei huvita teda, kuni tal on olemas noorus, töö ja tervis. Ja need kõik näivad olevat igavesed.

Kuid ei ole.
Katkist inimest ei ole kellelegi vaja. Ta on kasutatud ning läheb prügimäele. Meie edukas riigis visatakse rämps lihtsalt ära.
Katkine inimene hakkab lugema igavesti noorteks ja edukateks jääjate seisukohti. Ta avastab ajalehest ühe tuntuma iseseisvuse taastaja nekroloogi alt kaastundeavalduste ja tunnustuse vahelt rõõmuhõiske "küll on tore, et ära suri, nüüd saab kesk ühe hääle vähem ja kui nüüd need lollakad maapenskarid ja venelased ka ära sureks, ei saaks kesk üldse midagi".